"På et tidspunkt var der også noget stof, der gik i stykker, og hvem kan sy? Nå, ja, det kan lægen"

Vi har taget en snak med Morten Blomgren, der er læge ved Parasport Danmark og som skal med til PL i Tokyo. Et arbejde som byder på alt fra at sørge for at atleterne får den bedste behandling til at give en hånd med, hvis der er noget tøj, der skal sys. I vores miniserie 'Holdet bag' kan du møde nogle af de mennesker, der er rundt om atleterne op til de Paralympiske Lege.
30. jun 2021
Vi har taget en snak med Morten Blomgren, der er læge ved Parasport Danmark og som skal med til PL i Tokyo. Et arbejde som byder på alt fra at sørge for at atleterne får den bedste behandling til at give en hånd med, hvis der er noget tøj, der skal sys. I vores miniserie 'Holdet bag' kan du møde nogle af de mennesker, der er rundt om atleterne op til de Paralympiske Lege.

Hvad er din funktion?
”Jeg er leder af det sundhedsfaglige personale og skal sørge for koordinationen i forhold til fysioterapeuter, psykologer osv. Chief Medical Officer er den korte betegnelse. Jeg skal også varetage den sundhedsfaglige kontakt mellem PL-organisationen, det medicinske udvalg under Den Internationale Paralympiske Komite (IPC) og så vores nationale paralympiske komite, så jeg er forbindelsesleddet mellem de to organisationer. Samtidig skal jeg varetage behandling og forebyggelse af skader, opgaver vedrørende anti-doping, indberetning og møder, så det spænder meget vidt. Der kan være mange forskellige opgaver. I Rio i 2016 var jeg blandt andet med til at slæbe cykler for cykelholdet. På et tidspunkt var der også noget stof, der gik i stykker, og hvem kan sy? Nå, ja, det kan lægen. Jeg kan også hente post, hvis jeg ikke lige har noget andet, jeg skal. Vi skal have en stab og et team til at fungere, og så må alle byde ind.”

Du skal også sørge for, at atleterne bliver behandlet, hvis der opstår skader?
”Ja. Det kan være akutte skader eller skader opstået af den kroniske overbelastning, fordi atleterne har trænet som gale op til PL. Så skal man sørge for at få behandlet de skader i polyklinikken, et mini-hospital, der ligger inde på området, med bla. fysioterapi, apotek, øjenlæger, og man kan få lavet scanninger og alt muligt. Ved de kroniske skader gælder det ofte om at have fat i en fysioterapeut. Så er der den akutte skade, en atlet, der vrikker om på anklen, får en finger i klemme, sygdom, øjenbetændelse, urinvejsinfektioner, alt sådan noget. Der skal jeg være med til at sørge for, at atleterne får den rigtige behandling. Der er mange forskellige behandlere med fra hele verden, mange er frivillige, og det er ikke alle, der behandler på samme niveau, som vi gør i Danmark.”

Hvad har været din største oplevelse i arbejdet med PL-atleter?
”Jeg kunne snakke en time om det. Det at være afsted med et hold, der trækker på samme hammel, er næsten en ud-af-kroppen-oplevelse. Ved PL tager man ud som et hold og hjem som et hold. Når man har været i konkurrence og er færdig, så bliver man og støtter op om de andre og er interesseret i de andre, møder op på stadion og er med som en del af holdet. Den dedikation er fantastisk. Den største enkeltstående oplevelse har været at gå ind på Maracanã stadion i Rio til åbningen af PL. Jeg tænkte ’hold kæft, mand, det må være sådan, Rolling Stones har det, når de går ind på scenen’. Hele forsamlingen, der råber og skriger, alle er glade, der er fyrværkeri, og ”nu kommer Danmark!”. Det er helt ekstremt. Men holdfølelsen, at man støtter op om hinanden, er det største.” 

Hvad glæder du dig mest til i Tokyo?
”Når det hele er lykkedes, og vi rejser hjem. Ellers glæder jeg mig til samarbejdet med medicinsk komite under IPC, med indberetninger osv. Vi havde et virkelig godt samarbejde i Rio. De er meget videnskabeligt funderede, og det at drive et PL på den professionelle måde giver noget helt fantastisk. Jeg glæder mig til, at det går godt for atleterne, og vi kan trimme maskinen, så den kører optimalt. Men også stemningen af at det er noget dybt seriøst og dybt professionelt, hvor man kan være med som et lillebitte tandhjul til at få det til at fungere. Det er nok det, jeg glæder mig mest til.”

Tror du der bliver corona-komplikationer?
”Det bliver noget bøvl og træls at skulle testes hver dag og sidde i en coronaboble, men jeg tror, vi er godt klædt på til at tage os af det. Jeg er ikke så bekymret. Det bliver et arbejde, men ikke noget negativt. Men der er ingen tvivl om, at det bliver noget helt andet end Rio og London. Vi skal være lukket inde og kan ikke spurte rundt og lave sjov med dem fra Nigeria og Argentina. Så det bliver noget helt andet, og det skal man bare være indstillet på. Så er det bare sådan, det er.”

Hvornår er PL en succes for dig?
”Min opgave er at optimere fra 99,5 % til 100 %. Og hvis det lykkes, og fx Daniel (Wagner, red.) har nogle problemer med en protese, der gnaver og jeg så kan gøre eller andet, så den ikke gnaver alligevel, og så sætter han en ny personlig rekord… Det ville være sådan, at man tænker ’yes! Den sidder lige i skabet, det lykkedes’. Det hele drejer sig om at få så mange medaljer som muligt. Men succes er lige så meget det med, at vi kommer hjem og har fået det hele til at fungere. De ting, vi planlagde i forvejen, de problemer, der opstod, fik vi løst. At løfte atleterne frem til deres bedste resultat, det er dét, der skal lykkes. Det vil være succes.”