Stærk trup i kørestolsrugby udtaget til de Paralympiske Lege (PL)

For første gang nogensinde deltager Danmark i kørestolsrugby ved PL i Tokyo. De 12 spillere er netop udtaget, og sammen med deres amerikanske træner er de klar til at vinde danskernes sportshjerter.
30. jun. 2021
For første gang nogensinde deltager Danmark i kørestolsrugby ved PL i Tokyo. De 12 spillere er netop udtaget, og sammen med deres amerikanske træner er de klar til at vinde danskernes sportshjerter.

”Det føles fantastisk, at jeg og resten af spillerne på landsholdet i kørestolsrugby nu er udtaget til PL. Det har været en drøm for mig og resten af holdet siden, vi startede. Jeg er enormt stolt af at have nået det mål at være kvalificeret til PL.,” fortæller Sebastian Frederiksen, der er en af de helt store profiler på det danske landshold, der tæller 12 spillere i alt.

I selskab med de helt store

Når Danmark kører på banen i Tokyo, er holdet en af de mindste nationer blandt de otte hold, der har kvalificeret sig til PL. Med en pulje, der tæller Australien, Japan og Frankrig, er det benhård konkurrence hele vejen rundt.

"Det er en hård pulje, men det er nok den bedste, vi kunne få,” fortæller Sebastian Frederiksen, der henviser til pulje B, der består af USA, Canada, New Zealand og Storbritannien.

”Alle hold er svære at spille imod, men vi kan godt overraske. Og så er det fedt, vi skal spille mod Japan, når de er på hjemmebane. Vores ambitioner er at gå efter en semifinaleplads, og så må vi se, hvad der sker derefter. Men det kræver minimum to sejre i gruppespillet, og det bliver helt sikkert udfordrende,” fortæller Sebastian Frederiksen, der begyndte at spille kørestolsrugby som 15-årig.

Også holdets landstræner, Jason Regier, tror på, at Danmark med sin stærke trup, kan markere sig blandt de store nationer:

”Hvis vi kan være fokuserede og få ting til at gå vores vej, så har vi mulighed for at vinde en medalje. Vi har en fantastisk mulighed. Vi er ikke bare med for at få en tur til Tokyo.,” fortæller den amerikanske landstræner, der selv har deltaget ved PL tre gange på det amerikanske landshold i kørestolsrugby.

DIF, Parasport Danmark og Team Danmark

Det er første gang, at DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark.


Citater til fri brug:

Nicklas Bjaaland, Chef de mission for den danske paralympiske delegation, DIF

”Lige siden landsholdet i kørestolsrugby kvalificerede sig til Tokyo i 2019, har vi set frem til at skulle have holdet med i PL-truppen. Det giver noget helt særligt til fællesskabet, når en holdsport er repræsenteret. Derudover er vi ikke et sekund i tvivl om, at danskerne herhjemme vil blive begejstret for den højintense sport, som de færreste jo selv har prøvet kræfter med. ”

Michael Møllgaard Nielsen, elitechef, Parasport Danmark

”Landsholdet i kørestolsrugby fortsætter rejsen mod den absolutte verdenselite, og der er lagt op til en spændende turnering i Tokyo. Det bliver tæt, og det er de små marginaler, som skal jagtes. Holdet har forberedt sig godt over lang tid, og de har håndteret udfordringerne med pandemien godt. Hele teamet omkring spillerne har arbejdet dedikeret for at skabe de bedst mulige betingelser i denne svære periode, hvilket jeg er meget imponeret over. Vi glæder os til, at hele Danmark får mulighed for at følge landsholdets deltagelse i PL, og forhåbentlig er der rigtig mange, der vil benytte muligheden for at se holdet live på hjemmebane, når der næste år er VM i Vejle i uge 41.”

Magnus Wonsyld, sportsmanager, Team Danmark

”I Team Danmark glæder vi os over at skulle se dansk kørestolsrugby på den helt store scene i Tokyo. Vores eksperter i Team Danmark har sammen med det dygtige landstrænerteam frem mod PL udviklet og optimeret inden for især fysisk træning, varmehåndtering, hydrering og kampanalyse. Derudover har holdet tilknyttet en sportspsykologisk konsulent, som skal arbejde med holdets evne til at præsentere på det mentale plan. Det håber vi alt sammen kan være med til at give det danske hold en konkurrencefordel i Tokyo.”

Kort om kørestolsrugby

Kørestolsrugby er et holdspil, der spilles på en bane på størrelse med en basketballbane, og med en bold svarende til en volleyball. I kørestolsrugby deltager atleter med fysiske handicap, der har funktionsnedsættelse i både arme og ben. Målet er at score mål ved at krydse modstandersholdets mållinje, mens man er er i besiddelse af bolden. Bolden kan blive kastet, slået, rullet, driblet eller båret i alle retninger. Holdet med flest scorede mål ved kampens afslutning vinder.

Hver spiller er klassificeret fra 0,5 for spillere med størst funktionsnedsættelse, til 3,5 for spillere med mindst funktionsfunktionsnedsættelse. De fire spillere, som et hold har på banen ad gangen, må højst have en samlet klassifikationsscore på 8.

Kvinder og mænd spiller på hold med hinanden. Kvindelige spillere kompenseres, således at holdets samlede tilladte score hæves med et halv point for hver kvindelig spiller der er på banen.


Fakta om de 12 spillere

MORTEN MØLLER ELMHOLT
Født: 11. januar 1988
Klasse: 3,0
Handicap: Inkomplet tetraplegi. Brækkede nakken under et styrt i et cykelløb i 2005.
Bopæl: Herning
Klub: Aarhus Burnouts

MARK PETERS
Født: 20. december 1982
Klasse: 3,5
Handicap: Mangler begge ben og den ene tommelfinger efter at blive ramt af en vejsidebombe i Afghanistan.
Bopæl: Lille Skensved
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

KRISTIAN BAK ERIKSEN
Født: 14. maj 1991
Klasse: 2,0
Handicap: Tetraplegiker. Har en sjælden medfødt rygmarvsskade. Blev først diagnosticeret som 5-årig.
Bopæl: København N
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

SOFIE SEJER SKOUBO
Født: 31. juli 1994
Klasse: 0,5
Handicap: Medfødt muskelsvind – fik det konstateret som 6-årig.
Bopæl: Åbyhøj
Klub: Aarhus Burnouts

LEON JØRGENSEN
Født: 6. februar 1985
Klasse: 3,0
Handicap: Medfødt muskelsvind – CMT (Charcot-Marie-Tooth type 2)
Bopæl: Jyllinge
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

KURT BUSK JENSEN
Født: 20. februar 1967
Klasse: 0,5
Handicap: Tetraplegiker. Brækkede nakken ved en badeulykke i 1982.
Bopæl: København SV
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

SEBATIAN FREDERIKSEN
Født: 2. februar 1994
Klasse: 3,5
Handicap: Medfødt cerebral parese (CP/hjerneskade).
Bopæl: Hillerød
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

MIKKEL SCHÖTTEL
Født: 25. oktober 1992
Klasse: 2,0
Handicap: Brækkede nakken i en gymnastikulykke.
Bopæl: Odense C
Klub: Århus Burnouts

KAARE MOMME NIELSEN
Født: 28. marts 1992
Klasse: 1,5
Handicap: Rygmarvsskadet efter en bådulykke.
Bopæl: Skanderborg
Klub: Århus Burnouts

JAKOB MORTENSEN
Født: 20. november 1996
Klasse: 3,0
Handicap: Dysmeli: Medfødte arm- og bendefekter.
Bopæl: Aarhus
Klub: Århus Burnouts

THOMAS PAGH
Født: 22. marts 1972
Klasse: 0,5
Handicap: Tetraplegiker. Brækkede nakken efter et overfald.
Bopæl: Smørum
Klub: Parasport Frederiksberg Falcons

JESPER RING KRÜGER
Født: 15. juli 1989
Klasse: 1,0
Handicap: Tetraplegiker. Brækkede nakken to steder i en bilulykke i 2007.
Bopæl: Harlev
Klub: Århus Burnouts


For yderligere kommentarer kontakt:

Nicklas Bjaaland, PL Chef de mission, DIF: 2972 3839, nbj@dif.dk

Michael Møllgaard Nielsen, elitechef, Parasport Danmark: 2082 0269, mmn@parasport.dk

Magnus Wonsyld, sportsmanager, Team Danmark: 3010 4268, mawo@teamdanmark.dk

Louise Dyring Mbae, presseansvarlig, DIF: 2051 0696, ldm@dif.dk

Forberedelserne til de Paralympiske Lege kan følges på www.paralympiskelege.dk samt Facebook (Danmark til PL). Det officielle danske OL og PL-hashtag er #allfordenmark

Foto: Lars Møller og BESTSELLER for DIF og Team Danmark.
Yderligere billeder af hver enkelt spiller kan downloades til fri brug her: https://www.skyfish.com/p/dif/1737454?predicate=created&direction=desc