artikelserie

Tæt på: Sebastian Frederiksen

Vi har taget en snak med kørestolsrugby-spilleren Sebastian Frederiksen om pilates, optimering af vaner under corona og om drømmen om de Paralympiske Lege.
{{$root.dict.newsWrittenBy}} Siska Bengtsson Rona
27. feb 2021
Vi har taget en snak med kørestolsrugby-spilleren Sebastian Frederiksen om pilates, optimering af vaner under corona og om drømmen om de Paralympiske Lege.

At spille kørestolsrugby i verdensklasse er…
”…en sjov og udfordrende sport. Det er for mig en livsstil. Jeg har spillet kørestolsrugby, siden jeg var 15 år, og har rejst verden rundt med det bedste mennesker. Kørestolsrugby har opdraget mig, og givet mig sunde værdier i livet.”

Min største oplevelse på banen var… 
”… EM-semifinalen mod Frankrig i 2019. Da vi vandt, var der over tusinde mennesker, der heppede på os fra tribunerne, det var en vild følelse. For det var også her, at vi kvalificerede os til de Paralympiske Lege. Det var selvfølgelig en fed oplevelse personligt, men at gøre det sammen med holdet, det var næsten det bedste.” 

Hvis jeg ikke spillede kørestolsrugby, så var jeg… 
”…træner for et kørestolsrugbyhold. Jeg vil give noget af det tilbage, som jeg selv har fået gennem årene. Det er en helt særlig sportsgren og gennem sporten har jeg fået venner hele verden over. Vi er lidt som en stor familie.” 

Når jeg ikke træner, så… 
”…er jeg sammen med familie og venner – i den grad det er muligt i øjeblikket. Ellers spiller jeg brætspil, og det kan være alt fra Risk til Escape Room spil. Ludo gør jeg mig ikke så meget i. Jeg er jo et konkurrencemenneske, så jeg går selvfølgelig efter at vinde.” 

PL i Tokyo er… 
”…en drøm og en oplevelse for livet. Det er ikke fordi, jeg har begrænset eller skruet ned for træningen på grund af corona. Den tanke tænker jeg slet ikke. Nu træner jeg, og gør alt hvad jeg kan, så må det briste eller bære. De Paralympiske Lege er meget en fælles drøm for vores hold, og jeg er da enormt stolt af at have nået det mål, at vi er kvalificeret til PL.”

Danmark er…
”…Mit land, mit folk, min hjemby. Jeg rejser enormt meget, og derfor er føles det ekstra rart, når vi lander de Københavns Lufthavn. Det er også her min familie og venner er.”

I vidste ikke om mig, at jeg… 
”…dyrker pilates. Jeg har gået til det i halvandet år, og det giver en enorm ro og kontrol over de små muskler. Jeg startede efter Mark fra landsholdet fortalte mig, at han gik til pilates ved Den Kongelige Ballet, der har lavet et samarbejde med militærofre og Parasport Danmark. Jeg vil da indrømme, at jeg i starten gjorde lidt grin med Mark, da han fortalte om det, men det trak jeg hurtigt tilbage, da jegs selv begyndte. Jeg får en kontrol over min krop, som de færreste har. Det er de dovne muskler, der bliver vagt til live."

Hvis jeg vandt 10 millioner kroner i Lotto, vil jeg… 
”… fortsætte med det, jeg gør nu. Det vil sikkert lyder enormt kedeligt for mange. Men jeg er virkelig i de perfekte rammer lige nu. Men altså … det vil da altid være dejligt med nyt gear til at finjustere og optimere vores udstyr på holdet.”

Corona er… 
”… en dårlig øl, jeg ikke kan lide. Ej spøg til side. Det har været træls, men det har samtidig været en udfordring og en mulighed for at optimere træningen herhjemme, både fysisk og mentalt. Vi har på holdet brugt den tvunget pause til at lære, at hvis man kun kan være 90 % på, jamen så gør man det bedste ud fra det.”

Mit største idol er…
”… baseballspiller James Clear, der har skrevet bogen ’Atomvaner’. Jeg fik bogen i julegave og har arbejdet med at optimere mine daglige vaner og blive en bedre udgave af mig selv. Jeg har lært at prioritere min tid, skabe en mere fast døgnrytme og få sovet mere. De bedste vaner giver lykke på den lange bane, mens dårlige vaner giver lykke på den korte bane.”

Hvis jeg skulle lære én sætning på japansk, vil det være,…
”…hvor er buffeten. Det tænker jeg, er noget af det vigtigste. Det går jo ikke, at jeg ikke ved, hvor maden er.”

Flere nyheder